Múlt héten Takács Kristóf beszélt arról, hogy milyen nagy szerepe van az étrendnek a rák megelőzésében és az immunrendszer megerősítésében.
Az előadás után kóstolót rendeztünk, ahol a vendégek megismerkedhettek néhány egészséges és finom étellel.
A menü lencsepörkölt, diófasírt, kukoricás barnarizs köret és zöldsaláta volt.
Íme a receptek:
Lencsepörkölt
Hozzávalók: barnalencse, vöröshagyma, pirospaprika, olaj, só, fokhagyma, babérlevél, sűrített vagy friss paradicsom
Elkészítés: A lencsét érdemes előző este beáztatni. A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon, vízzel megpároljuk. Pirospaprikát szórunk rá, majd beletesszük a lencsét. Sóval, fokhagymával és babérlevéllel ízesítjük. Ínyencek egy kis őrölt koriandert is tehetnek bele. A főzés végén adjuk hozzá a paradicsomot és még egyszer felforraljuk.
Diófasírt
Hozzávalók: főtt, áttört vagy reszelt burgonya, főtt zabpehely, áztatott barna kenyér, zsemlemorzsa, darált dió, fűszerek: fokhagyma, pirospaprika, őrölt kömény, majoranna.
Elkészítés: A szokásos módon fasírtot készítünk az összetevőkből. Aki szereti a füstös ízt, bioboltban kapható gabonakolbászt keverhet a masszába. Fasírtokat formázunk, és olajozott tepsiben megsütjük.
Végül néhány szemelvény az ételekben felhasznált alapanyagokhoz:
Dió:
"Rengeteg jótékony összetevő található benne: E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A 8-10 szemnél (1 marék) többet nem javasolt enni, mivel rengeteg kalóriát tartalmaz, de ha valaki hús helyett eszi, ugyebár, nem lehet ez probléma :) Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladásgátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet."
Lencse:
"A lencse az egészséges emberek táplálkozásának fontos, betegségmegelőző élelmiszere. Energiatartalma nagy (342/1436 kJ kcal/100 g), fogyókúrás étrendbe csak ritkán, kis adagban, inkább ecetes salátaként illeszthető be. A többi zöldséggel összehasonlítva fehérjetartalma magas (26 g/100 g), ezen belül előnyös az aminosav összetétele. Szénhidráttartalma nagy (53 g/100 g), ennek ellenére cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe főleg salátának elkészítve, kisebb adagban betervezhető, glikémiás indexe - az élelmiszerben található szénhidrátok vércukorszint emelő hatására utaló százalékban kifejezett érték - alacsony, vagyis lassan emeli a vércukorszintet. Székrekedés, divertikulózis (a bélfal kiöblösödése) esetén és egyéb rostdús diétákban különösen jó hatású nagy élelmi rost tartalma miatt (19,3 g/100 g). "
Barnarizs:
"kiváló mangánforrás - a mangán megőrizni csontjaink ellenállóképességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
gazdag szelénben - a szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen.
tartalmaz magnéziumot - ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.
rostban gazdag - a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Már egyetlen csészényi barna rozs fedezi a napi rostszükségletünk 14%-át!
bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet
gyorsan teltségérzetet okoz - ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak."
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése